İçeriğe geç

3 Amigos

İsmi kadar karizmatik bir etkinlikten bahsedeceğim bu sefer. 3 Amigos – ( Agile ) 👩‍🦰👲👦

Agile ‘da 3 Amigos Nedir?

Etkiniğe 3 Amigos denmesinin en temel sebebi, 3 farklı şapkaya sahip (rol, pozisyon, yetkinlik vs olarak) kişilerin bir araya gelmesidir. Farklı bakış açılarını bir araya getirmenin, bir parçayı oluşturan ögeleri her alandan değerlendirebilmek için en etkili tekniklerden biri olduğunu düşünüyorum.

Burada ufak bir parantez açmak istedim. Etkinliğin adı 3 Amigos diye illa 3 kişi olmaya gerek yok. Gerekli durumlarda bu sayı artabilir veya azalabilir. Burada önemli olan farklı bakış açılarını bir araya getirebilmek, bir çıktıyı üretecek farklı rollerdeki kişilerin arasında bilgi alışverişini sağlayabilmektir.

Gelelim yazılım dünyasına. “Analizi İş Analisti yapar!” klişesi bir kenara, artık bizim 3 Amigos’umuz var.  Çevik yaklaşımın beraberinde getirdiği cross-functional bir takım olmak felsefesi de bizi bu etkinliği yapmaya bir şekilde götürüyor. Artık Refinement (Backlog Grooming) yaparken 3 farklı şapka bir araya geliyoruz.

Amaç; geliştirilecek kullanıcı hikayelerinin ne olduğunu (WHAT – Business), nasıl geliştirileceğini (HOW – Development) ve etkisini (QULITY – Testing) geliştirmeye almadan önce konuşmaktır. Odaklanmamız gereken şey ise hikayeyi “Bitti” durumuna getirmek için gerekenlerdir. Burada DOD’a (Definition of Ready) göz kırpıyorum. 😉 Ortak kararlar alarak bir yol çizmek, kullanıcı hikayesini geliştirmeye hazır (Ready) duruma getirecektir. – Burada da DOR’a (Definition of Ready) göz kırpıyorum. 😉

Retrospective Tekniği : Improve Your Definition Of Done (DOD)

İş Birliği, İş Birliği, İş Birliği…
Birimi Hepimiz, Hepimiz Birimiz için…

İş birliği olmazsa olmaz. Zaten birlikte çalışabilmek, takım olabilmek için iş birliği şart. Çevik yaklaşım ile artık bunun önemini ve bize sağladığı kolaylıkları iyi anlar olduk. 3 Amigos için de iş birliğinin aktivite olmuş hali diyebiliriz.

3 Amigos ‘da kimler olmalı?

Önemli olan 3 farklı perspektifin bir arada olmasıdır. Bir çıktı üretebilmek için gerekli olabilecek şapkaları düşünürsek, kimlerin katılması gerektiğini de kolayca bulabiliriz.

WHAT – Business: Hangi işin yapılacağı, hangi sorunun çözüleceği bilgisi

HOW – Geliştirme: Yapılacak işin teknik olarak nasıl yapılması gerektiği, sorunun nasıl çözülmesi gerektiği bilgisi

QUALITY – Test: Üretilen çözümün etkisinin ne olacağı bilgisi

Örnekleyerek devam edelim.

Dışa bağımlı olmadan yazılım geliştirebilen bir ekip 3 Amigos yapmak isterse; bir iş analisti, bir yazılım geliştirici ve bir tester bu etkinlik için ideal 3’lüyü oluşturacaktır. İş analisti, hangi işin yapılacağı ile ilgili katılımcıları bilgilendirir. Herkesin aynı şeyi anladığından emin olur. Yazılım geliştiriciler, söz konusu isterlerin teknik gerekliliklerini tartışır. Tester da üretilen çözüm sonrasında beklenen etki alanlarını ve olası test senaryolarını paylaşır.

Bir Scrum takımını düşünecek olursak; Refinement çalışmaları için ideal bir çalışma aktivitesi olacaktır. Ekip kendi içinde farklı şapkalardaki kişilerle bir araya gelerek, bir kullanıcı hikayesi üzerinde tartışabilir. Kabul kriterleri belirlenir. Yazılım sağlığını belirli bir kalite standartlarında tutmak için non-functional özellikler konuşulur. Performans gibi. Testing gözüyle bakan kişilerce, hikayenin kabul kriterleri değerlendirilir. Kriterler test senaryolarını sağlayıp sağlayamadığı kontrol edilir.

Bir Product Owner’in müşteri ile yapacağı Refinement çalışmasından örnek verecek olursak; Bir kullanıcı hikayesinin etkisini değerlendirmek için, PO farklı departmanlardan birer kişi ile söz konusu kullanıcı hikayesini tartışabilir.

Son örnekte olduğu gibi, 3 Amigos’un illa yazılım içerikli olması gerekmiyor.  

Çevik Yaklaşımda 3 Amigos’un Faydaları

3 Amigos, projelerin kalitesi ve sürdürülebilirliği üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bilgi paylaşımı olduğu sürece daha güçlü cross-functional bir takım olmayı sağlar.

Ekipteki herkesin SDLC (Software Development Life Cycle) sürecini daha iyi anlamasını sağlar.

Çıktı üretirken herksin aynı amaçta ve anlayışta olur.

Bir Scrum takımı için, Scrum aktivitelerinde – özellikle Sprint Review – daha çok iş biriliği içinde olmayı sağlar.

Ekibin daha kolay ve doğru tahminleme (Sizing) yapmasını sağlar.

Karışıklık ve yanlış anlaşılmaları minimize ederek. Varsa erken teşhis ederek daha hızlı teslimata yardımcı olur.

Kabul kriterlerini ve diğer özellikleri gözden geçirmeye yardımcı olur.

Kabul kriterlerinden birden fazla kez bahsetmem, üstünde durmak istediğimden. Çünkü kabul kriterleri, bir kullanıcı hikayesinin en önemli ve özenle çalışılması gerekilen bir ögesidir. 3 Amigos‘un kabul kriterlerine olan katkısını azımsamamak lazım. 

Kullanıcı Hikayesi Detaylandırma Yöntemleri

Pitfalls ve Son Tavsiyeler

3 kişi ile sınırlandırmak – Tartışılacak konu için ilgili başka paydaşlar varsa, onları da bu etkinliğe dahil edin.

Kalabalık olmak – Bu uygulamanın amacı, gerekli her perspektifi mümkün olduğunca en küçük grupla yapmaktır.

Yapmak için yapmak – Bazen bu etkinlikler ekip için bir rituel haline gelir ve düzenli olarak yapmaya başlarlar. Düzenli yapmakta bir sakınca yok tabii. Ama bir süre sonra tartışmaya hangi perspektiflerin dahil edilmesi gerektiğine dair kullanışlı bir rehber olmak yerine takımın yapacağı başka bir tören haline dönüşebilir. Odağı kaçırmamak ve kontrollü olmakta fayda var.

🎈🎈

Sizlerin de Refinement aktiviteleri uyguladığınız veya tavsiye ettiğiniz pratikler varsa mutlaka yorum olarak yazının altına yazın. Eğer ki 3 Amigos uyguluyorsanız deneyimlerinizi de öğrenmek çok isterim. Son olarak da Scrum.org forum sayfasında “3 Amigos in Scrum” başlığı altında takip edebilirsiniz

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:AgileBest Practiseİş AnaliziTekniklerTestUser Stories

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: