İçeriğe geç

Etkinliklerde Kullandığım Görsel Araçlar & Visual Facilitation

Görsel Araçlar & Visual Facilitation

Hangi görevde olursak olalım, iş – okul hayatımız boyunca illaki sunum yapıyor, fasilite ettiğimiz etkinlikler mutlaka oluyordur. Bunun gibi topluluk karşısına çıktığımız bu zamanlarda, yanımızda bize destek olacak, bize yardım edecek araçlara ihtiyaç duyarız. Visual Facilitation ile hazırlanmış görsel araçlar tam da bu noktada bize yardımcı olabilecek kolaylaştırıcılardır. Bu araçlar etkinliğin akışını, kurallarını görsel hale getirir. Katılımcıları etkinliğe hızlı adapte olmasını sağlar. Araçlar görsel duyulara hitap ettiği için, etkinlik sonrası akılda kalıcılığı daha fazladır. Bir de etkinliği klasik moddan çıkarıp daha modern ve eğlenceli kılar.

Ben de bir çok etkinliğe, eğitime hazırlandığımda görsel araçlar mutlaka kullanmaya çalışırım. Bu görsel araçları da mutlaka visual facilitation teknikleriyle ve kendim çizerek hazırlarım. Bu yazıda da sizlere kullandığım araçlardan ve nerelerde kullandığımdan bahsediyor olacağım.

Görsel araçlar kullandığınızda, etkinlik yapılan ortamda mutlaka herkesin kolayca erişebileceği renki postitler ve kalemler hazır etmelisiniz. Bulunduğunuz odanın her duvarını bu görsel araçlarla donatın ve etkinlik boyunca sırası geldiğinde katılımcıların postit kullanarak bu boardları doldurmalarını isteyin.

Working Agreement

Working Agreement, her etkinlik başında tüm katılımcılar ve fasilitator ile birlikte imzalanan bir anlaşmadır. Etkinliğin kurallarını birlikte belirlemek ve herkesin buna onay vermesi daha iş birlikçi bir ortam sağlayacaktır.

Peki ne gibi maddeler bu görsel araçta yer alabilir?

  • Etkinlik başlangıç bitiş saati
  • Mola adet ve süresi
  • Bilgisayar ve cep telefonu kuralları
  • Online bir etkinlikse mikrofon ve hands up kuralları
  • Fotoğraf ve/ya video çekme izinleri
  • Sosyal medya paylaşım kuralları
working agreement 2
Working Agreement
Online bir etkinlik için bir Working Agreement

Vegas’ta olan Vagas’ta kalır !

Bu etkinliklerde çok sık kullandığım bir mottodur. “Burada konuşulanlar burada kalır” anlamında olan bu motto ile katılımcıların gönül rahatlığıyla paylaşım yapmaları için ortam sağlanmış olur. Working Agrreement içinde de bu mottoya yer verilebilir.

Mola Müdürü

Eğitimlerde bazen kaptırıp gidebiliyoruz. Hem anlatmak hem zamanı kollamak zor olabiliyor. Tam bu soruna çözüm olan bir pratik var. Mola Müdürü. Etkinlik başında yaptığımız Working Agreement sırasında, katılımcılar arasından bir “Mola Müdürü” seçin. Bu kişi hem zamanı hem diğer katılımcıları kollayarak mola zamanı geldiğinde hemen uyarır. (Fiziksel Working Agreement görselinde Mola Müdürü Betül olarak seçilmiş.)

Feedback Wall

Etkinliklerin olmazsa olmazı Feedback Wall görsel araçlar içinde en çok kullanılan kolaylaştırıcıdır. Sadece etkinliklerde değil, restorant, sinema, kafe gibi hizmet veren tüm işletmelerde dahi karşımıza çıkar.

feedback wall
feedback wall

Geri bildirim almak, hizmetin daha iyi olmasını sağlayan en kısa yollardandır. Bu yüzden etkinlik ve eğitimlerde mutlaka kullandığım bir araçtır. Yüz yüze yapılan bir etkinlik ise visual facilitation kullanarak çizdiğim bir Feedback Wall’u bulunduğumuz ortamdaki duvara asıyorum. Eğer etkinlik online bir ortamda yapılıyorsa Menti veya Mural dijital toollarını kullanarak mutlaka etkinliğin içinde olmasını sağlıyorum.

Kudos Wall / Kudo Box

Kudos‘u teşekkür kartları olarak düşünebiliriz. Özellikle etkileşimi bol etkinliklerde daha çok kullanılır. Fasilitatorler de dahil olmak üzere etkinlikteki herkes teşekkür kartlarını kullanarak, yarar sağladığı, yardım aldığı, beğendiği, takdir ettiği herhangi birşey için o kişiye teşekkür etmiş olur.

Uygulaması ise oldukça basit. Teşekkür kartlarına mesaj yazılır. İsteğe ve duruma göre kudos kartları bir board üzerinde duvara yapıştırılabilir veya bir kutu içine atılıp etkinlik sonrasında okunabilir.

Kudos kartlarını kendiniz yapabileceğiniz gibi Management 3.0 üzerinden satın da alabilirsiniz. Veya sadece postit de kullabilirsiniz. Tercih sizin. 😊

kudo-cards
kudo-cards | https://management30.com/shop/kudo-cards/

Dijital ortamda da yapılabilir. Kudobox.co bu görsel aracı dijital hale getirmiş. Teknoloji kullanmak gerektiğinde güzel bir alternatif olabilir.

Happy Song

Etkinliğe eğlence ve müzik katan bir görsel araç arıyorsanız Happy Song Mü-Kem-Mel bir alternatif olduğunu söyleyebilirim. Mola verdiğiniz veya grup çalışmaları sırasında ortamda sessizlik olması yerine müzik çalmak birçok fasilitatörün tercihi oluyor. Bu görsel araç da müzik listesini katılımcılarla birlikte oluşturmamızı sağlıyor.

Etkinlik başlamadan bir flipchart kağıdına (Visual Facilitation yeteneklerinizle) hemen bir Happy Song kanvası çizin, duvara yapıştırın ve katılımcılardan onları mutlu eden şarkıları bu boarda yapıştırmalarını isteyin.

happy song
happy song

Mola ve grup çalışmalarında oluşturulan listeden şarkıları çaldığınızda, katılımcıları dans ederken görebilirsiniz. Çünkü onları en mutlu eden şarkıları çalıyor olacaksınız. 💃🕺

Parking Lot

Etkinliklerde bazen konu konuyu açar ve etkinlik için planladığımız süreyi aşma riski oluşur. Ki bu istenen bir durum değildir. Katılımcılarla yaptığımız Working Agreement ile belirlenen süreye mutlaka dikkat edilmelidir.

Bu tarz durumlarda konuyu parka almak gerekir. “Bunu günün sonunda tekrar konuşalım” diyerek dallanıp budaklanan bu konuşmayı kapatabiliriz. (Hatta biraz geçiştirmek gibi de algılanabiliyor.) Sonra da unutur gideriz. 😋

Katılımcıların üzerinde konuşmak istediği bir konu olduğunda ve süre sıkıntısından dolayı parka almak durumda kaldığımızda hemen Parking Lot kullanılabilir.

park wall
park wall

Etkinlik boyunca bu tarz gün sonuna adreslenen konuları postite yazıp Parking Lot a yapıştırın. Gün sonunda da Parking Lot ‘da yazan konuları tekrar açabilirsiniz. konuşmak isteyen, gönüllü olarak kalmak isteyen kişilerle etkinlik sonrasında  konuşmalara devam edebilirsiniz. Böylece hiçbir konu unutulmamış ve havada kalmamış olur. Bir fasilitator olarak da etkinlik süresini aşmamış oluruz.

Görsel Araçlar ve Visual Facilitation Örnekleri

  • Visual Facilitation-görsel-araç-feedback-wall
    Feedback wall

 

Sizler de kullandığınız, önereceğiniz farklı görsel araçlar varsa bu yazı altına yorum yazarak paylaşabilirsiniz.

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:Best PractiseFacilitationUncategorizedVisual Facilitaiton

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: