İçeriğe geç

Planning Poker

Planning Poker Nedir?

Planning Poker , fikir birliğine dayalı çevik bir tahmin ve planlama tekniğidir. Scrum Poker de deneebiliyor. Bir planlama oturumu başlatmak için ürün sahibi (Product Owner), müşteri, analist vs bir kullanıcı hikayesini (User Story) okur veya tahmin edecek olanlara bu hikaye hakkında bir açıklama yapar.

Her tahminci, üstünde bir büyüklük değeri yazan Planning Poker kartlarından oluşan bir desteye sahiptir. Kartlardaki bu değerler, Story Point (SP) dediğimiz ve her takımın kendisine özgü büyüklük birimlerini ifade eder.

 

Etkili Kullanıcı Hikayesi (User Story)Yazma Kılavuzu

Fibonacci Sayıları:

En çok tercich edilen büyüklük değerleri bu sayı dizisinden esinlenip verilmiştir. (Başlarda fibonacci serisinden giden dizi sonlara doğru seriden farklılaşır)
0 – 1 – 2 – 3 – 5 – 8 – 13 – 21 – 40 – 100

T-Shirt Sizing:

Sayı olarak bir tahminleme yapmak istemeyenlere alternatif bir yöntem de T-shirt sizing’dir.
XXS – XS – S – M – L – XL – XXL

Planning Poker Nasıl Oynanır?

Gerekli malzemeler: 

  • Her tahminleme yapacak kişi için bir Planning Poker destesi
  • Tahminlemesi yapılacak olan User Story listesi (Ready Backlog olabilir)
  • Tahminlemesi yapılacak User Story’lere hakim ve takıma anlatabilecek bir kişi (Product Owner, müşteri, son kullanıcı, analistler vs.)

Bir tahminleme oturumu adımları:

  • Tahminlemesi yapılacak kullanıcı hikayesi anlatılır.
  • Takımın kafasında soru işareti kalmayana kadar, yapılacak işin ne olduğunu anlayana kadar, maddeyi anlatan ile soru cevap yapabilir.
  • Maddenin herkes için aynı şekilde anlaşılması için 3 Amigos yapılabilir. (3 farklı şapkanın bir konu üzerinde düşüncelerini dile getirmesi – Yazılımcı + Analist + Tester gibi)
  • Takımca madde anlaşıldığında sıra tahminlemeye gelir.
  • Tahminleme yapacak her kişi elindeki Planning Poker destesinden ilgili maddenin büyüklüğüne en uygun olduğunu düşündüğü kartı seçer. Başta bu kartı kimseye göstermez.
  • Tahminleyen herkes kartını seçtiğinde, bu sefer herkes kartını birbirine gösteririr.

Tahmin değerini belirleme:

Konuşulan maddenin değerini belirlemek için birkaç farklı yol tercih edilebilir. Örneğin;

1- Gösterilen kartlardaki değerlerin ortalamasını almak

Herkes aynı değeri vermemiş olabilir. Örneğin 3 kişi 5 SP, 2 kişi 8 SP vermiş olabilir. Takım kararı olarak tekrar bir oylama yapmadan verilen değerlerin ortalamasını alarak maddeye SP değeri verilebilir.

Bu yöntem bence doğru değildir. Aşağıda bahsettiğim ikinci yol çoğu durumda daha doğru bir tahminleme yapmaya hizmet eder: ⬇⬇⬇⬇⬇⬇⬇

2- Gösterilen kartlar aynı değere gelene kadar tahminlemeyi tekrarlamak

Herkes aynı puanı verirse tekrar puanlama yapmaya gerek yok. Ama farklı değerler verilirse, tekrar bir puanlama yapmak için takımın aralarında tartışması beklenir. Farklı verilen değerler, maddenin tam anlaşılmadığına işaret olabilir. Bu yüzden farklı düşünceler arasında bir tartışma başlatılır. (Tüm takım yerine sadece en düşük ve en yüksek puan verenler arasında da olabilir.) Tartışma bittiğinde oylama tekrar yapılır. Taa ki ortak bir düşünceye gelene kadar.

Tahminlenen maddeye değerinin verilmesi:

Yapılan tahminleme oturumunda herkes aynı fikirde olduğu zaman maddeye takımca verilen puan verilir ve bir sonraki madde tahminlemesi için yeni bir oturum açılır.

Planning Poker Nerede / Ne Zaman Oynanır?

Planning Poker, birkaç farklı yer ve zamanda uygulanabilir. Birincisi, bir projenin büyüklüğünü/ ne kadar süreceğini tahmin etmek için açılacak bir Planning Poker oturumudur. Bu oturumda, takım proje için tasarlanan ögelerin büyüklüğünü kabaca tahmin ederek toplamda ne kadar büyük olduğunu belirlemeye çalışır. (Bunu yapabilmek için takımın hızını da bilmek şart tabi😃) Fakat bu oturum sonucu çıkan değer oldukça kabaca hesaplanan bir değer olacaktır. Ögelerin ne olduğunu, ne kadar büyük olduğunu bu kadar önceden öngörmek oldukça zor ve yanılmaya açık olacaktır.

İkinci uygulama yeri, projenin resmi olarak başlamasından hemen öncesidir. Bu oturum ürün maddelerinin ilk iterasyonlar için puanlanmış olması ihtiyacından ortaya çıkar. Bu çalışma birkaç saat hatta gün sürebilir. Bu tamamen ekibin büyüklüğü, ürün sahibinin gereksinimleri kısa sürede çıkarabilme yeteneğine bağlı olarak değişir.

Üçüncüsü ve en çok tercih edilen uygulama alanı, takımın ürün geliştirme sürecinde, yeni kullanıcı hikayelerini tahmin etmek için yapılan oturumlardır. Takım iterasyon içinde farklı şekiller ve zamanlarda bu oturumları yapabilir.

  • İterasyonun sonuna yakın bir zamanda oturumu yapması,
  • Tahminlemeyi iterasyona yayarak kısa kısa oturumlarda yapması,
  • Her günün sonunda, o gün gelen hikayeleri tahminlemek için oturum yapması,
  • Yeni bir kullanıcı hikayesi gelir gelmez tahminleme oturumunun yapılması.

Bu verdiğim örnekler başlangıçta bir takıma rehber olabilir. Takımın olgunlaşması ve Planning Poker‘i deneyimlemesi sonrası zaman içinde kendi kurallarını geliştirecektir.

‼ Önemli bir uyarı yapmak isterim; Takım iterasyon içinde yapılan bu Planning Poker tahminleme oturumlarını, önceliklendirme listesi göz ününde tutularak yapmalıdır.

Online Planning Poker

Remote çalışan ekipler için fiziksel ortamlardaki etkinlikler için alternatifler düşünmek gerekir. Scrum Poker için de illa fiziksel bir ortamda olmaya gerek yok. Çok rahat bir şekilde online olarak uygulayabileceğiniz araçlar mevcut. Sizlere birkaç tanesini önereceğim:

1- ScrumPoker.online

Online bir oda oluşturup, katılımcıları QR kod veya oda numarası ile davet edebileceğiniz güzel bir estimation aracı. İster fiboanacci ister t-shirt sizing kullanın. Bu araç bizlere bir çok estimation seçeneği sunuyor. Ayrıca oturum esnasında, tüm katılımcılar oy vermeden puanları da göstermiyor. Bu da katılımcıların birbirinden etkilenmemesini sağlıyor. Herşeyi düşünmüşler. Arayüzü çok aşırı güzel olmasa da bence ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor.

scrum poker online

2- Scrum Poker – Baltic Amadeus

Bu uygulamayı ben takım için kullanılabilecek Teams uygulamalarını ararken keşfettim. Takımınıza ait Teams grubunuzda Tab’lara ekleyebiliyorsunuz.

ScrumPoker.online’a göre arayüzü oldukça başarılı. Görsellik benim için önemli diyenlere bu uygulamayı kullanmasını öneririm.

Estimation yapacağınız sırada ya Scrum Master ya da Dev Team Member olarak giriş yapabiliyorsunuz. Takımınız için bir oda yaratılıyor ve bireysel kapalı oylama yapılıyor. Sonrasında da tüm oylar gösteriliyor.

planning poker scrum poker fiboancci

3- Menti / Mentimeter

Menti her ne kadar da interaktif bir sunum hizmeti olsa da, içinde yer alan “Multiple Choice” seçeneği ile Scrum Poker’i uygulayabilirsiniz. – ki ben takımlarda bu şekilde estimation etkinliğini fasilite ediyorum.

menti-planning poker
menti-planning poker

 

Planning Poker Kartlarını Nereden Bulabilirim?

Planning Poker KartYukarıda bahsettiğim kapsamdaki Planning Poker kartlarını sizler için hazırladım.

Görsele basıp açılan sayfadan indirebilirsiniz.

Güle Güle Kullanın 🎈🎉🃏

 

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

 

 

Kategori:Best PractiseOyunlarPlanning PokerTekniklerÜrünlerUser Stories

2 Yorum

  1. Gizem Gizem

    Merhaba İlkim Hanım,
    Yöneltmek istediğim birkaç soru var. Cevaplarsanız çok memnun olurum.

    1. “Gösterilen kartlar aynı değere gelene kadar tahminlemeyi tekrarlamak”
    Burada bahsettiğiniz yöntemin her story için uygulanabilirliğinden emin olamıyorum. Takımlar aynı story için aynı efor tahminini defalarca yapmaya çok da istekli görünmüyorlar en azından benim penceremden bakılınca. Story point’e karar vermek için takımın üzerinde anlaşacağı bir yöntemin de benimsenebileceğini düşünüyorum. Örneğin, tüm takım elemanları verilen story pointlerin modunun uygun olacağında hemfikirse (farklılaşan story point sahiplerini dinlemek ve herkesten görüş almak şartıyla) bu da bir yöntem olabilir bence. Buna ek olarak, “three point technique ” de bu yazıda bir yere sahip olabilir diye düşünmekteyim. Görüşünüzü merak ediyorum.

    2. Sprint planlamada story point tahminlemesi yapılamaz mı?

    • ilkimdilara ilkimdilara

      Merhabalar. Son sorundan başlarsam, tabii ki tahminleme Sprint Planning etkinliğinde yapılabilir. Bu etkinlikte uygulayan birçok ekip biliyorum. Önemli olan timebox’a dikkat etmek. Eğer uzun sürmesine sebep oluyorsa ya teknikte ya uygulama zamanında iyileştirme gerektirecek. 👍

      Takımların ortak bir karara varmak için tahminlemeyi yenileme dediğin gibi takımda bir isteksizliğe sebep olabilir. Tahminlemedeki farklılıklar, takımın forming ve storming aşamalarında daha çok karşılaşılıyor. Olgunluk arttıkça ve ekip projeyi ve birbirini daha iyi tanıdıkça (norming aşaması ve sonrası) fikirlerde de yakınlaşma görülür. Takım kendine en uygun yöntemi deneyimleyerek elbet bulacaktır. Benim bu yazıda belirtiğim kurallar yeni başlayanlara bir kılavuz niteliğinde. Ekip olgunşatıkça uyguladıkları pratikleri de kendilerine uygun hale getireceklerdir. Bu konuda biraz da biz Scrum Master’lara görev düşüyor. Ekibe farkı fasilitasyon teknikleriyle daha kolay yollardan sonuca ulaşabilecekleri yolları sağlamamız lazım. 💪

      Three Point Tekniği de estimation pratiklerinden biri. Onu da kendi başlığı altında ileride anlatabilirim. Teşekkür ederim önerin için. 😊

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

%d blogcu bunu beğendi: