İçeriğe geç

Retrospective: Starfish

Starfish Retrospective olarak bilinen bu teknik, Patrick Kua tarafından geliştirilmiştir. Bir hedefe koşan takımların neyi yanlış yaptıklarını ve işleri nasıl daha iyi hale getirebileceklerini  anlamalarına yardımcı olur. Starfish Retrospective, sadece süreçle ilgili sorunları listelemek yerine, katılımcıları geleneksel perspektiflerin ötesinde düşünmeye teşvik eder.

Bir başka retrospective tekniği olan “Start Stop Continue” ile ortak noktaları olduğu gibi, bu teknikten farklı olarak katılımcılara daha fazla soru sorar. Böylece katılımcıları daha geniş kapsamlı düşünmeye zorlar.

Retrospecive: Start Stop Continue

Starfish retrospective adını deniz yıldızı şeklinden alır. Katılımcılara 5 farklı soru sorduğu için, kullanılan görselleştirme diagramı bir yıldız şeklini alır. Adı da bu şekilden gelmekedir.

Hazırlıklar

  • Renkli postitler ve kalemler
  • Kronometre
  • Starfish Diagramı çizmek için bir tahta/duvar
  • Etkinlik başlamadan önce yıldız şeklindeki diagram çizilir. (bkz: Starfish Retrospective Diagram)
Starfish Retrospective Diagram
Starfish Retrospective Diagram

Starfish Retrospective Soruları

Starfish Retrospective 5 bölümden oluşur. Bu 5 bölüm tekniğin içindeki 5 sorudan gelir.

Keep Doing  – Less Of – More Of – Stop Doing – Start Doing

Peki nedir bu sorular ve neyi ifade eder?

Starfish Retrospective - keep doing

Takıma enerji veren, değer katan ve takımın iyi yaptığı şeylerdir. Katılımcılardan, olmasaydı takımın özleyeceği, eksikliğini fazlasıyla hissedecekleri bir uygulama, teknik, teknoloji, kişi veya rolleri düşünmelerini isteyin.

Starfish Retrospective - less of

Takımın halihazırda yaptığı, ancak mevcut durumda yararını pek görmedikleri uygulamalardır. Bir akivite, davranış, rutin haline gelmiş bir etkinlik olabilir. Bazı durumlarda az da olsa katkı sağlayan ama alternatiflerinin daha fazla katkısını olacağı düşünülen uygulamalar da bu kategoriye girebilir.

Starfish Retrospective - more of

Takımın daha çok deneyimlemek istedikleri şeylerdir. Mevcutta yaptıkları ama ufak bir dokunuşla daha fazla yarar sağlayacağını düşündükleri uygulamalar, teknolojiler de bu kategoridedir.

Starfish Retrospective - stop doing

Takımın uygulayıp yarar hiç görmediği, hatta bazen takımı zorlayan ve bir değer katmayan uygulamalardır. Yapmayı bırakmaları belki daha hayırlı olacaktır. 😜

Starfish Retrospective - start doing

Yeni fikirler ya da daha önce çalıştığı düşünülen, masaya getirmek istenilen şeylerdir. Verimliilği arttıracak, motivasyonu yükseltecek, yetkinlik seviyesini güçlendirecek uygulamaladır. Belki ekibin daha önce deneyimleyip bıraktığı ama mevcut durumda tam da yapılması gereken şeyler de olabilir.

Starfish Retrospective Nasıl Uygulanır?

Starfish Retrospective Diagram önceden çizilmiş veya çıkısı alınmış olmalı. Benim kullandığım diagrama buradan (download link) indirebilir, çıktısını alıp kullanabilirsiniz.

Fasilitator, starfish retrospective kurallarını, 5 soruyu ve time box süresini katılımcılara açıklar. Her katılımcıya postit ve kalemleri dağıtır.

Katılımcıların her soruya bir postit hazırlaması için bir time box belirlenir ve süre başlatılır. Bu süre boyunca katılımcılardan, 5 soru için en az bir tane fikir belirtmesi ve postite yazması beklenir.

Süre bittiğinde, katılımcılar, hazırladıkları postitleri ilgili soru kategorisine yapıştırır.

İsteğe göre gelen fikirler, “Gruplama” ve “Oylama” yapılarak takıma en uygun olanlar belirlenip sadece onlar tartışılabilir. Diğer seçenek de tüm fikirlerin değerlendirilmesidir. Hhangisinin yapılacağına takım olarak karar verilebilir. Fasilitator takıma karar vermelerinde yardımcı olmalıdır. Karar vermeye yardımcı araçlardan biri de time box’dır. Kalan sürenin azlığı çokluğu göz önünde bulundurulmalıdır.

Starfish Retrospective tekniğinde her bir soru için verilen fikirler aynı zamanda birer aksiyon planıdır. Kaç tanesini nasıl aksiyona dökmek gerektiğine yine takımca karar verilir.

Starfish Retrespective Diagram’ı indirmeyi unutmayın. ✔

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

 

Kategori:AgileBest PractiseFacilitationRetrospective TeknikleriScrum MeetingsÜrünler

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: