İçeriğe geç

Etkinliklerde Kullandığım Dijital Araçlar

Dijital Araçlar (Digital Tools)

Hadi biraz teknoloji kullanalım. Etkinliklerde görsel araçlar kadar dijital araçlar da oldukça güçlü ve destekçi oluyor. Bir fasilitatör ve scrum master olarak kullandığım ve  sürekli geliştirdiğim bir Dijital araçlar – Digital tools setim var. Teknolojinin nimetlerinden yararlanmanızı ve etkinliklerde kullanmak üzere elinizde bir tool seti olmasını şiddetle tavsiye ediyorum.

Bir çok dijital araçlar var ama bu yazıda benim tercih ettiklerimi bulacaksınız. 🎃

Canva

Başlarda sunumlar için kullandığım bu araç, bir süre sonra tasarım yapma, video hazırlamaya kadar gitti. Etkinliklerdeki sunumları, görselleri, dağıttığım el kaynaklarını özellikle de bu blog sayfamdaki tüm görselleri bu araç ile hazırlıyorum. Kullanımı inanılmaz kolay, sunduğu fotoğraf ve illüstrasyonlar hayal edemeyeceğiniz kadar çok çeşitlilikte.

Oluşturacağınız tasarımı kullanacağınız yere göre tema, boyut, şablon seçimleri yapabiliyorsunuz.

  • Sunum
  • İnstagram Gönderisi
  • Youtube Video
  • A4 Belge
  • Logo
  • Afiş
  • ve daha niceleri, aklınıza ne gelirse

Ayrıca seçtiğiniz tercihlere göre hazır tasarımlar da sunuyor ve üzerinde düzenleme yapabiliyorsunuz.

Canva‘yı ücretsiz olarak çok rahat bir şekilde kullanabilirsiniz. Bazı fonksiyon, fotoğraf ve illüstrasyonları ücretli. Ücretli olanları tekli olarak satın alabilir veya pro üyelik açarak tüm hepsine erişim sağlayabilirsiniz.

Menti / Mentimeter

Benim neredeyse tüm fasilite ettiğim etkinliklerde kullandığım, en çok sevdiğim tool. ❤ Menti ile katılmcılarla anonim olarak etkileşime girilebiliyor. Bizlere farklı soru tipi seçenekleri sunuyor ve mutlaka ihtiyacımı karşılayan bir soru tipi bulabiliyorum. Bir çok tool gibi ücretsiz sürümü var ama fonksiyonları belli adetlerde kullanmamıza izin veriyor.

Üye olduğunuzda 2 fonksiyon, bir arkadaşınızı davet ettiğinizde 3 fonksiyon kullanmaya hakkınız oluyor.

Menti’nin çalışması iki farklı link ile oluyor. Admin panel olarak mentimeter.com, katılımcı arayüzü olarak menti.com kullanılıyor.

Katılımcılara sorabileceğiniz soru tipleri:

  • Çoktan seçmeli: Sorunun cevabını belirleyeceğiniz şıklardan seçtirebilirsiniz.
  • Açık uçlu soru: Bir soru sorup cevabını text olarak alabilirsiniz.
  • Scales: verdiğiniz seçeneklerin her birine puan vermelerini isteyebilirsiniz
  • Ranking: verdiğiniz seçenekleri sıraya sokmalarını isteyebilirsiniz
  • Word Cloud: katılımcılardan aldığıınz feedbacklerle bir word cloud oluşturabilirsiniz
  • Q&A: Katılımcıların size sormasını isteyebilir ve sorulmuş sorulara oy vermelerini sağlayabilirsiniz. Böylece en çok oy olan sorudan başlayabilirsiniz.

Bir güzel özelliği de katılımcılara Quiz yapabiliyorsunuz.Hatta yaptığınız quiz ile bir lider tablosu da oluşturabiliyorsunuz.

Katılımcılar cevaplarını verdikçe siz de ekranınızda eş zamanlı olarak sonuçları görebiliyorsunuz. Görsel olarak izlemesi eğlenceli oluyor.

Ben burada scrum poker aktivitesi bile yapabiliyorum.(scrumpoker.online a alternatif olarak)

menti-planning poker
menti-planning poker

Mural.co

Remote Scrum Master , online olarak fasilitasyon yapabilen scrum master’dır. Mural da bize bu konuda  mükemmel bir yardımcı diyebilirim. Yüzyüze yaptığımız etkinliklerde kullandığımız tahta bu tool ile online hale geliyor.

Eğer takımınızla tahta (board) ve postit alışkanlığınız varsa, Mural tam size göre. Katılımcıları ister login olarak ister anonim olarak board’a alabiliyorsunuz. Tüm katılımcılar board üzerinde aynı zamanda çalışabiliyor ve herkes yapılan hareketleri eş zamanlı görebiliyor.

mural-board
mural-board

Mural bize hazır şablonlar sunuyor. Hatta aklınıza gelen gelmeyen ne kadar farklı kanvas varsa burada bulabilirsiniz. Çeşit oldukça bol. Brainstorming, icebreaker, scrum etkinlikleri ne yapmak istiyorsanız, liste içinden ihtiyacınıza uygun şablonu seçebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Hatta isterseniz kendi şablonunuzu da oluşturabilirsiniz.

 

Wheel of Names

Etkinlikleri biraz eğlenceli yapmak için keşfettiğim ve vazgeçemediğim bir web sitesi oldu Wheel of Names. Ramdom olarak katılımcılara belirlediğim soruları sormak için bir tool ararken karşıma çıktı. 😎🎉 Gerçek bir çarktan tek farkı online olması hatta daha iyisi. Çünkü istediğiniz kadar item ekleyebiliyorsunuz.

Hem görsel olarak hem de fonksiyon olarak göze ve ihtiyaca yönelik yardımcı bir tool olarak görüyorum. Animasyonu ve ekstra sunduğu fonksiyonlar oldukça başarılı. Çarkın renklerini, çarkı döndüğünde ve döndükten sonra nasıl davranmasını gerektiğini özelleştirebilmek fasilite ettiğiniz etkinliği daha da kolaylaştırıyor.

Bu toolu kullanarak uyguladığım bir ice breaker’ı da paylaşmak istiyorum. Ekibinizle de oynayabileceğiniz eğlenceli bir oyun aynı zamanda.

Ice Breaker : Çarklı ve Renkli Sorular

Survey Monkey

Anketlerin olmazsa olmazı Survey Monkey. Sormak istediklerinizi bir anket şeklinde sormak istiyorsanız tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Her güzel araçta olduğu gibi SurveyMonkey de ücretli bir hizmet. Ama ufak kısıtlamalarla ücretsiz seçeneği de mevcut. (Anket başına soru sayısı kısıtı gibi)

Anket cevaplarını anonimleştirmek, sonuçları görselleştirmek, verileri Excel’e export edebilmek gibi bir çok alt servisi de mevcut. Türkçe dil desteği de cabası. 🇹🇷 E daha ne olsun.

Ben bu aracı daha çok eğitimlerden önce katılımcı kitlesinin yetkinlik seviyesini ölçmek için kullanıyorum. Böylece eğitimin içeriğini çıkan sonuçlara göre düzenleyebiliyorum. Bir başka  kullandığım yer ise Sprint Review etkinlikleri. Paydaşlara sunduğumuz anketleri bu tool ile yapıyorum.

 

Kare Barkod

Uzun linklerin kurtarıcısı Kare Barkod. 🎉 Katılımcılara bir link paylaşımı yapmam gerektiğinde kesinlikle bu aracı kullanıyorum. Ekrana yansıt, katılımcı barkodu okutsun ve hoop link açılsın. 🎈

Kare barkod için belirli bir servis kullanmıyorum. Yaratmam gerektiğinde Google’a “Kare Barkod Oluşturma” yazıp çıkar linkler arasından herhangi birini seçiyorum.

Eğitimlerde katılımcılara okuma önerileri olarak verdiğim bir el notu var. Burada link yazmak yerine kare barkod kullanarak, erişimi daha kolay bir hale getiriyorum.

Kare Barkod Örneği - Dijital Araçlar
Kare Barkod Örneği – Dijital Araçlar

iMovie & Youtube Audio Library

Son zamanlarda video içerikler de üretmeye çalışıyorum. Henüz kamera karşısına geçmeye cesaret edemedim ama görsel içeriklerle başladım. Tabii ki Youtube kanalı üzerinden bu içerikleri paylaşıyorum.

Youtube’da “İlkim Dilara” olarak aratırsanız beni bulabilirsiniz. Veya bu linke tıklayarak ulaşabilirsiniz. Takip etmeyi de unutmayın. 👍

Video içeriklerin düzenlemesini iMovie programında yapıyorum. Kullanımı bence diğer video edit programlarına göre çok çok daha kolay. Bazı hazır efektler de sunuyor.

Video içeriklerinde kullandığımız müzikleri için Youtube’un sunduğu bir kütüphaneyi kullanıyorum. Youtube Audio Library. Telif haklarına takılmadan ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir çok parçayı bu kütüphanede bulabilirsiniz. İstediğiniz tarz ve uzunlukta filtreleme yaparak uygun bir müziğe kolayca ulaşabiliyorsunuz. 

Youtube Audio Library , ekinliklerde müzik çalmam gerektiğinde hemen imdadıma yetişmiştir.

Etkinliklerde müzik / şarkı çalmak isteyenlere ufak bir not:
Sesi bilgisayardan vermek yerine harici bir hoparlör kullanmanızı tavsiye ederim. Teknik aksaklıklar genelde ses düzeninde yaşanır. Etkinlik akışını riske atmamak için ben taşınabilir bir hoparlör edindim. Ses kullanacağım zaman mutlaka kendi hoparlörümü kullanıyorum. Kontrol bende, kafam rahat. 🤟

JBL-Clip-3-Taşınabilir-Hoparlör-Mavi
Benim kullandığım hoparlör (JBL Clip 3)

 

 

Son Söz

Elimdeki dijital araçlar ı sizlerle paylaşarak umarım sizlerin de setine katkı sağlayabilmişimdir. Sizlerin de bana önereceği araçlar varsa mutlaka yorum olarak paylaşın. 💭💬

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:Best PractiseFacilitationTekniklerUncategorizedVisual Facilitaiton

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: