İçeriğe geç

Retrospecive: Start Stop Continue

Start Stop Continue katılımcıları ekip tabanlı iyileştirme için pratik fikirler bulmaya ve aksiyon almaya teşvik eden bir retrospektif tekniğidir. Ekiplerin son deneyimleri üzerinde düşünmeleri ve ilerlediklerinde neyi değiştirmeleri gerektiğine karar vermeleri için basit ve etkili bir yoldur.

Bu teknik ile yapılan retrospektif çalışmasında, her bir ekip üyesine bundan sonra ekibin neleri yapması gerektiği sorulur ve şu başlıklar altında listelenmesi beklenir;

  • Start – Yapmaya başla – Ekibin bir sonraki sprintlerde yapmaya başlayacağı şeylerdir.
  • Stop – Yapmayı bırak – Ekibin işe yaramayan ve durdurulması gerektiğini düşündüğü şeylerdir.
  • Continue – Yapmaya devam et – Ekibin temel faaliyetlerinin bir parçası olması gereken, önceki sprintlerde çalıştığını ve yarar sağladığını gördüğü şeylerdir.

Hazırlıklar

  • Postit ve kalemler
  • Kronometre – Timebox uygulamak isteyenlere
  • Bir board – Start Stop Continue kolonlarını yazmak için
start-stop-continue
Start Stop Continue Board

Nasıl Uygulanır?

Start Stop Continue retrospective etkinliği kendi içinde farklı aktivitelerden oluşur.

Step 1 – Tekniğin anlatılması

Fasilitator, katılımcılara etkinliğin nasıl uygulacağını açılar. Board üzerindeki kolonların ne olduğunu, time box süresini söyler. (Takımın büyüklüğüne göre süre değişebilir)

Step 2 – Beyin Fırtınası

Fasilitator, katılımcılara postit ve kalem dağıtır. Katılımcılardan her üç kolon için fikirlerini postitlere ayrı ayrı yazmalarını ister. Bu aşama için bir time box süresi olmalıdır. (10-15 dk yeterli olabilir) Timebox dolduğunda tüm katılımcılar yazdıkları postitleri ilgili kolona yerleştirir.

Bu aşama için birkaç tavsiye vermek isterim.

  • Katılımcılar birbirlerinin yazdıklarını görmemelidir. Birbirinden etkilenmeden kendi düşüncelerini söyleyebilecekleri bir ortam sağlanmalıdır.
  • Katılımcılar yazdıklarının anonim kalmasını isteyebilir. Bu yüzden kimin ne yazdığı belli olmasın diye tüm postitler aynı renk olabilir. Veya online tool’lar tercih edilebilir.
  • Kalan timebox süresini katılımcıların görebileceği şekilde ayarlamak iyi bir pratik olabilir. Veya sürekli kalan süreyi fasilitator hatırlatabilir.

Step 3 – Gruplama

Board’da yazan fikirlerin bazıları aynı şeyi ifade ediyor olabilir. Fasilitator, katılımcılardan tüm fikirleri gözden geçirmesini ve aynı şeyi ifade edenleri gruplanıp tek bir fikir haline getirmesini ister. Bu aktivite için de bir timebox süresi belirlenmelidir. Yine 10-15 dakika yeterli olacaktır.

Tavsiyelerime gelecek olursak;

  • Katılımcıların bu aktiviteyi oturarak değil de ayakta board önünde yapmalarını isteyebilirsiniz. Ayakta olmak daha fazla konsantrasyon ve odaklık sağlayacaktır.
  • Her bir kolon için küçük ekipler oluşturulabilir. Daha küçük gruplarda iletişim daha kolay olacaktır. Paralelde 3 kolon da kendi içinde gruplandığı için timebox süresi de kısalacaktır.

Step 4 – Oylama

Board üzerinde çok fazla tartışılacak postit varsa, tartışmayı faydalı bir şekilde yapmak zor olabilir. Bu durumlarda fasilitator, katılımcılardan bir oylama yapmasını ister. DOT VOTING güzel bir oylama tekniği olabilir. Her aktivitede olduğu gibi timebox burada da olmalıdır. 5-6 dakika yeterli olacaktır.

Dot Voting

Step 5 – Tartışma & Karar Alma

Fikirler alındı, gruplandı, öncelikli olanlar belirlendi, artık sıra bunları tarışmada. Fasilitator  katılımcılardan bu fikirleri tartışmalarını ve bu fikirler için varsa aksiyon kararları almalarını ister. Oylama ile belirlenmiş önceliğe göre sırayla konular tartışılmaya başlar. Bu aktivite için de timebox süresi belirlenmelidir. (20-30 dakika olabilir.)

Start Stop Continue Yararları

Ekiplere nasıl ilerlediklerini gözden geçirme ve gelecekte uygulayabilecekleri iyileştirmeleri belirleme fırsatı verir.

Mevcut sorunları konuşmaya teşvik eder.

Etkinlik boyunca konuşulanlar bir davranış değişikliği ile sonuçlanır. Aksiyon almaya odaklı olduğu için takıma ivme katıp ve enerjiyi hep yüksek tutar.

Kaizen’e katkı sağlar. Takımlara çalışma şekillerini sürekli iyileştirmeleri için fırsat ve güç verir.

Tavsiyeler ve Son Söz

Remote takımlar için bu retrospective tekniğini uygulamamızı sağlayan bir çok tool var. Örneğin, Retrium , TeamRetro ve Mural bize bu teknik için şablonlar sunan online araçlardan birkaçı. İlla remote takım olmaya gerek yok tabi bu toolları kullanmak için. Arada değişiklik olsun diye böyle online araçlar kullanılabilir.

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

 

Kategori:AgileBest PractiseFacilitationRetrospective TeknikleriScrumTeknikler

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: