İçeriğe geç

Dot Voting

Bir retrospective etkinliğinde veya herhangi bir tartışma ortamında konuşulacak çok şey varsa, verimli bir tartışma yapmak zor olabilir. Bu durumda konuları önem sırasına göre zaman yettiğince konuşmak daha doğru bir yöntemdir. İşe yarar ve hızlı bir oylama tekniği olan Dot Voting aktivitesi size konuların önem / öncelik sırasını belirlemenizde yardımcı olacaktır.

Bir fasilitator olarak tek başına öncelik belirlemek ne mümkün ne de doğrudur. Fasilitator, öncelikleri katılımcıların kendilerinin belirlemesini sağlayacak ortamı oluşturmalıdır. Bu yüzden, bir oylama aktivitesi başlatır. Her aktivitede olduğu gibi bir timebox süresi koymalıdır. Dot Voting için timebox süresini çok uzun tutmanıza gerek yok. Genelde 5-10 dakika yeterlidir.

Hazırlıklar

  • Her bir konu için postit (Postitlerde konu başlıkları yazar)
  • Konu başlıkları postitlerin yapıştırılacağı bir board
  • Her kişiye oy hakkı kadar sticker (Herhangi bir işaretçi de olabilir)
Dot Voting Sticker
Dot Voting Sticker

Dot Voting Nasıl Uygulanır?

  1. Fasilitator, her kişinin kaç oyu olduğunu söyler. (Örneğin her katılımcıya 5er oy hakkı)
  2. Belirlenen oy hakkı sayısı kadar katılımcılara Dot Voting Sticker’ı verilir. (5 adet sticker)
  3. Katılımcılar, konu başlıkları postitlerinin önüne gider ve hangi konuya daha önem veriyorlarsa, ilgili postite sticker’ı yapıştırır.
  4. Katılımcılar, ellerindeki oy hakkını farklı postitlere yapıştırabileceği gibi tüm oy haklarını tek bir postite de yapıştırabilir.
  5. Katılımcılar, ellerindeki tüm oy haklarını bitirmeleri gerekir.
  6. Fasilitator, oylama bittiğinde konuları aldığı oy sayısına göre sıralar.

Oylama işlemi bitip, öncelik sırası belirlendikten sonra artık katılımcılar bu sıraya göre konuları tartışmaya başlayabilir. Bazen süre yettiğince konular sırayla tartışılır. Bazen en çok oy alan 3 konu ele alınır. Bir diğer seçenek konulara aldığı puan ile doğru orantılı olarak timebox süresi verilerek hepsinin üzerinden geçilir.

Alternatifler

Dot Voting Sticker en çok kullanılan işaretçi olduğu için burada kullandım. Ama illa bu işaretçiyi kullanmak gerekmez tabii ki. Katılımcılarda, postitlere kalemle işaret koymalarını isteyebilirsiniz. Varsa sizlerin de öneriniz, deneyimleriniz bu yazının altına yorum yazarak paylaşabilirsiniz. Hayal Dünyası 🎈

 

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:Best PractiseFacilitationRetrospective TeknikleriScrumUncategorized

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: