Malum virüs (COVID-19) herkesi eve kapattı. Dolayısı ile bu evden çalışma şekli bir çok çalışma alışkanlığımızı da etkiledi. En çok da yanyana çalışan ve buna fazlasıyla alışmış ekipler etkilendi diyebilriz. Artık online’ız. – Remote Scrum Master – Show Must Go On ✌
Remote Scrum Master Olarak
Peki biz Remote Scrum Master lar, bu konuda ekiplere nasıl destek verebiliriz, uygun ortamı nasıl sağlayabiliriz?
Ta taamm! Önerilerle geliyorum.
Öncelikle uzakta olduğumuz için birbirimizi göremiyoruz. Takım olmanın ruhunu kaybetmemek için birbirimizi görmemize ihtiyacımız olacaktır. O yüzden aşağıda örnek verdiğim iletişim toollarını mümkün olduğunca kamera açık yapmakta fayda var. Yüzyüze iletişimin önemli olduğunu daha önce birçok kez vurgulamıştım.
Bireysel olarak sosyal aktivitelerimizin neredeyse sıfırlandığı günler yaşıyoruz. Remote Scrum Master lar olarak takıma biraz eğlenceli aktiviteler yaptırmak keyifli olabilir. Önerdiğim toollar size bu konuda yardımcı olacaktır.
Microsoft Teams
Yanyana çalışmayan ekipler için ideal araçlardan biri olduğunu düşünüyorum. Yok yok kısıtlamayayım, tüm ekipler için oldukça yararlı. Birçok farklı ihtiyaca hizmet ediyor.
Bir takım oluşturup, ekipteki herkesin ortak kullanabileceği servislerden yararlanabilirsiniz Microsoft Teams ile;
Ortak dosyaları saklayabilir 📃
Chat özelliği ile takım üyeleri ile yazılı iletişim kurabilir 💬💭
Video konferans özelliği ile tüm eventlerinizi yapabilir 🎥
Video konferans sırasında ekran paylaşımı yapabilirsiniz. 💻
Bir diğer güzel özelliği de mobil desteğininde olması. Yani mobil cihazınızla da tüm bu servisleri kullanabilirsiniz.🤳
Zoom
Son zamanların en popüler video konferans aracı. 💯 Özellikle bu evden çalışma durumu Zoom’un bu popülerliğine popülerlik kattı. Ücretli ve ücretsiz paketleri mevcut. Ücretsiz paket özelliklerinden bahsedecek olursam;
100 katılımcıya kadar destek 👨🦰👩🦱🧒👨🦱👱♀️👨
Max 40 dakikalık oturum (40 dakikadan sonra yeni sessiondan devam edilebilir. Katılımcıları tekrar çağırmak gerekiyor)⏳
Video konferans sırasında chat özelliği 💬💭
Video konferans sırasında ekran paylaşımı 💻
ScrumPoker.Online
Yeni keşfim scrumpoker.online. Üstelik ücretsiz.✌
Online bir oda oluşturup, katılımcıları QR kod veya oda numarası ile davet edebileceğiniz güzel bir estimation aracı. İster fiboanacci ister t-shirt sizing kullanın. Bu araç bizlere bir çok estimation seçeneği sunuyor. Ayrıca oturum esnasında, tüm katılımcılar oy vermeden puanları da göstermiyor. Bu da katılımcıların birbirinden etkilenmemesini sağlıyor. Herşeyi düşünmüşler. Arayüzü çok aşırı güzel olmasa da bence ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Güle güle kullanın.
Scrum Poker – Baltic Amadeus
Bir diğer yeni keşfim de Baltic Amadeus’un geliştirdiği Online Scrum Poker.
Bu uygulamayı ben takım için kullanılabilecek Teams uygulamalarını ararken keşfettim. Takımınıza ait Teams grubunuzda Tab’lara ekleyebiliyorsunuz.
ScrumPoker.online’a göre arayüzü oldukça başarılı. Görsellik benim için önemli diyenlere bu uygulamayı kullanmasını öneririm.
Estimation yapacağınız sırada ya Scrum Master ya da Dev Team Member olarak giriş yapabiliyorsunuz. Takımınız için bir oda yaratılıyor ve bireysel kapalı oylama yapılıyor. Sonrasında da tüm oylar gösteriliyor.
Menti / Mentimeter
Benim neredeyse tüm fasilite ettiğim etkinliklerde kullandığım, en çok sevdiğim tool. ❤ Menti ile katılmcılarla anonim olarak etkileşime girilebiliyor. Bizlere farklı soru tipi seçenekleri sunuyor ve mutlaka ihtiyacımı karşılayan bir soru tipi bulabiliyorum. Bir çok tool gibi ücretsiz sürümü var ama fonksiyonları belli adetlerde kullanmamıza izin veriyor.
Üye olduğunuzda 2 fonksiyon, bir arkadaşınızı davet ettiğinizde 3 fonksiyon kullanmaya hakkınız oluyor.
Menti’nin çalışması iki farklı link ile oluyor. Admin panel olarak mentimeter.com, katılımcı arayüzü olarak menti.com kullanılıyor.
Katılımcılara sorabileceğiniz soru tipleri:
- Çoktan seçmeli: Sorunun cevabını belirleyeceğiniz şıklardan seçtirebilirsiniz.
- Açık uçlu soru: Bir soru sorup cevabını text olarak alabilirsiniz.
- Scales: verdiğiniz seçeneklerin her birine puan vermelerini isteyebilirsiniz
- Ranking: verdiğiniz seçenekleri sıraya sokmalarını isteyebilirsiniz
- Word Cloud: katılımcılardan aldığıınz feedbacklerle bir word cloud oluşturabilirsiniz
- Q&A: Katılımcıların size sormasını isteyebilir ve sorulmuş sorulara oy vermelerini sağlayabilirsiniz. Böylece en çok oy olan sorudan başlayabilirsiniz.
Bir güzel özelliği de katılımcılara Quiz yapabiliyorsunuz.Hatta yaptığınız quiz ile bir lider tablosu da oluşturabiliyorsunuz.
Katılımcılar cevaplarını verdikçe siz de ekranınızda eş zamanlı olarak sonuçları görebiliyorsunuz. Görsel olarak izlemesi eğlenceli oluyor.
Ben burada scrum poker aktivitesi bile yapabiliyorum.(scrumpoker.online a alternatif olarak)
Mural.co
Remote Scrum Master , online olarak fasilitasyon yapabilen scrum master’dır. Mural da bize bu konuda mükemmel bir yardımcı diyebilirim. Yüzyüze yaptığımız etkinliklerde kullandığımız tahta bu tool ile online hale geliyor.
Eğer takımınızla tahta (board) ve postit alışkanlığınız varsa, Mural tam size göre. Katılımcıları ister login olarak ister anonim olarak board’a alabiliyorsunuz. Tüm katılımcılar board üzerinde aynı zamanda çalışabiliyor ve herkes yapılan hareketleri eş zamanlı görebiliyor.
Mural bize hazır şablonlar sunuyor. Hatta aklınıza gelen gelmeyen ne kadar farklı kanvas varsa burada bulabilirsiniz. Çeşit oldukça bol. Brainstorming, icebreaker, scrum etkinlikleri ne yapmak istiyorsanız, liste içinden ihtiyacınıza uygun şablonu seçebilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Hatta isterseniz kendi şablonunuzu da oluşturabilirsiniz.
FunRetro.io
FunRetro malesef ücretli ama ücretsiz deneme sürümü var. Belki süresi dolana kadar bizim karantina biter. 🙏
Funretro bize defaultta 3-4 farklı retro tekniği sunuyor. (Start Stop Continue, Mad Sad Glad, Star Fish vb) Aslında bu sunduğu teknikler bir şablon gibi. İstersek bunları değiştirip, kendi ihtiyacımız haline getirebiliyoruz. Bu araç ile katılımcılardan geri bildirim alabilir hatta bunları oylamaya sunabiliyoruz. Biraz kurcalamak lazım sadece.
Wheel of Names
Etkinlikleri biraz eğlenceli yapmak için keşfettiğim ve vazgeçemediğim bir web sitesi oldu Wheel of Names. Ramdom olarak katılımcılara belirlediğim soruları sormak için bir tool ararken karşıma çıktı. 😎🎉 Gerçek bir çarktan tek farkı online olması hatta daha iyisi. Çünkü istediğiniz kadar item ekleyebiliyorsunuz.
Hem görsel olarak hem de fonksiyon olarak göze ve ihtiyaca yönelik yardımcı bir tool olarak görüyorum. Animasyonu ve ekstra sunduğu fonksiyonlar oldukça başarılı. Çarkın renklerini, çarkı döndüğünde ve döndükten sonra nasıl davranmasını gerektiğini özelleştirebilmek, fasilite ettiğiniz etkinliği daha da kolaylaştırıyor.
Bu toolu kullanarak uyguladığım bir ice breaker’ı da paylaşmak istiyorum. Ekibinizle de oynayabileceğiniz eğlenceli bir oyun aynı zamanda.
Survey Monkey
Anketlerin olmazsa olmazı Survey Monkey. Sormak istediklerinizi bir anket şeklinde sormak istiyorsanız tercih etmenizi tavsiye ediyorum. Her güzel araçta olduğu gibi SurveyMonkey de ücretli bir hizmet. Ama ufak kısıtlamalarla ücretsiz seçeneği de mevcut. (Anket başına soru sayısı kısıtı gibi)
Anket cevaplarını anonimleştirmek, sonuçları görselleştirmek, verileri Excel’e export edebilmek gibi bir çok alt servisi de mevcut. Türkçe dil desteği de cabası. 🇹🇷 E daha ne olsun.
Beden Sağlığı
Evden çalışmak, ofiste çalışmaktan daha rahat olduğu kesin. İster koltukta, ister masa başında olalım, pijamalarla rahaat rahaat geçiriyoruz bu karantina günlerini. Fakat bu çalışma zamanını koltuk rahat diye uzun süreli tutmamak lazım. Arada kalkıp ev içinde ufak bir tura çıkmak bacak kol, sırt, bel, boyun, göz kısaca her türlü organı, uzvu biraz rahatlatacaktır. Hatta kısa süreli ufak egzersiz hareketleri çok da güzel olur. 🤸♀️ Nasılsa evdeyiz. Evde olmanın avantajlarını kullanalım.
Benim gibi boynunda fıtık ve düzleşme sahibi arkadaşlar için aşağıya minik bir egzersiz hareket serisi bırakıyorum.
Kamu Spotu
Bir Remote Scrum Master olarak arada takım arkadaşlarıma “KAMU SPOTU” geçtiğim doğrudur. ✌ Çalışmaya aşırı odaklandığımızda bu karantina günlerinde yapmamız gereken bazı şeyleri unutabiliriz. Ben de ekip üyelerine bunları hatırlamak istedim. Geçtiğim bazı kamu spotları:
- Camları açmayı, odayı havalandırmayı unutma! 🌍
- Hadi kalk bir ellerini yıka. 🖐
- Boğazınız kurumuştur. En az 2 litre su iç. 🥤🥛☕
- Maske, kolonya vs ihtiyacınız var mı? 😷
- Kendinize dikkat edin. XoXo.
İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.
Eglenceli oyunlar icin Kahoot uygulamasini öneririm 😉
Önerin için çok teşekkür ederim. İlk fırsatta deneyimleyip yorumlarımı ileteceğim. 🎈
Merhaba, yazı için teşekkürler. Biz şirket olarak mentimeter aldık. ben daha çok onun üzerinden yapıyorum etkinlikleri. Kahoot gibi onda da bilgi yarışması var. demo sürümden bakıp kullanabilirsin.
Mentimeter benim kullanmayı en çok sevdiğim araçlardan. Görsel açıdan katılımcılara verdiği haz, etkinliğe eğlenceli bir hava katıyor.
Tekrar Merhaba,
Menti üzerinden, scrum poker nasıl yapıyorsun?
Ezgi Merhaba,
Birçok Online Scrum Poker Tool’u olmasına rağmen ben en rahat Menti’de yapabildim. Menti diyince biraz şaşırıyorlar ama inan çok verimli oluyor.
Öncesinde mentimeter’den “Multiple Choice” tipinde bir slayt oluşturdum. Bu soru tipinin başlığına “Kaç Puan?” yazdım. Seçeneklerine de Fibonacci Sayıları (1-2-3-5-8-13-Mola) girdim.
Bundan sonra katılımcılar menti.com üzerinden oluştruduğum slaytın kodunu giriyor. Sunduğum Fibonacci Serisinden bir sayı seçmelerini istiyorum. Her oylama için aynı slaytı kullanıyorum.
* Burada fasilitator olarak her oylama öncesi sonuçalrı resetlemek gerekiyor.
** Bir de oy verenler birbirinden etkilenmesin diye oylama sırasında sonuçları “Hide” yapıyorum. Herkes oy verdikten sonra sonuçları açıyorum.