İçeriğe geç

Retrospective: Sailboat || Wind & Anchors

Sailboat (Wind & Anchors)

Sailboat takımların mevcut durumu değerlendirmelerine biraz mizansen katarak farklı bir bakış açısından bakabilmelerini sağlayan etkili bir retrospective tekniğidir. Bu teknik diğer tekniklerden biraz farklı olarak metafor kullanır. Bu metafor bir Yelkenli Yolculuğudur.

Mizansen olarak takım bir yelkenli üzerinde yolculuktadır. Takım yol boyunca rüzgarlar, kayalıklar, inatçı çapalar ile uğraşır ve hedefe doğru ilerlemeye çalışır. Bu yolculuğa yardımcı veya engel olan diğer metaforlar da takımın hedefe koşarken yaşadığı olayları temsil eder.

Bu retrospective tekniğinin 2 farklı adı vardır. Biri esas metafor olan Sailboat, diğeri de içindeki diğer metaforlardan esinlenerek Wind & Anchors (rüzgar ve çapa) olarak verilmiştir.  Tercih size kalmış.

Sailboat Metaforlar

sailboat-yelkenli
sailboat-yelkenli

Yelkenli: Takım bir yelkenli içinde bir yolculuktadır. Bu yolculuk takımın hedefe doğru gideren yaşadığı tüm olayları temsil eder.

sailboat-hedef
sailboat-hedef

Ada: Yelkenli yolcuğunda varılmak istenilen yerdir. Takımı bir yelkenli olarak düşünüyorsak, adayı da takımın ulaşması gereken hedef olarak değerlendirebiliriz. Örneğin Sprint Goal.

sailboat-kayalar
sailboat-kayalar

Kayalıklar: Yelkenli yolculuğunda ne zaman karşılaşılacağı çok tahmin edilemeyen ve bazen tespit edilemeyen görünmez kayalıklar, takımın risklerini temsil eder. Bazen riskler öngörülemez, bazen bir anda karşımıza çıkar. Bazen de var olduğunu bildiğimiz engeller vardır. Kayalıklar bu engelleri de temsil eder.

sailboat-çapa
sailboat-çapa

Çapa: İnatçı bir çapa yelkenliyi yavaşlatacaktır. Dolayısı ile bu teknikte çapa, takımı yavaşlatan, ekibin geride kalmasına sebep olan nedenleri temsil eder.

sailboat-rüzgar
sailboat-rüzgar

Rüzgar: Bir yelkenlinin istediği yere daha hızlı gidebilmesine en çok yardımcı olan şey rüzgardır. Bu teknikte de rüzgarı, takımın hedefine ulaşması için kolaylık sağlayan, onları hızlandıran şeyler olarak düşünmeliyiz.

Sailboat Nasıl Uygulanır?

Fasilitator etkinlikte kullanacağı metaforları birleştirerek bir mizansen oluşturur. Bunu bir board’da çizebilir, metaforların resimlerini kullanarak duvara yapıştırabilir. Sonuç olarak aşağıdaki görseldeki gibi bir mizansen oluşturmalıdır.

sailboat-mizansen
sailboat-mizansen

Fasilitator etkinliğin nasıl yapılacağı ile ilgili katılımcılara metaforların neyi temsil ettiğini açıklar. Ve her etkinlikte olduğun gibi bir timebox süresi belirlenir.

Beyin Fırtınası

Fasilitator katılımcılara postit ve kalemler dağıtır. Positlere her bir metafor için yaşanılan bir olayı, kişiyi, durumu yazmalarını ister. Bu aşama için de bir timebox süresi belirlenir.

Katılımcıların yazdıklarınını görmemeleri, birbirinden etkilenmemelerine yardımcı olur.

Timebox bittiğinde herkes yazdıklarını ilgili metaforun yakınına yapıştırır.

Tartışma

Katılımcılar her metafor için yazılanları okur. Yazılanları değerlendirmek üzere, hangilerini konuşacaklarını belirlerler. Burada isterlerse tüm yazılanları, isterlerse bir oylama yapılarak en çok oy alanları tartışacakları bölüm başlar. Dot Voting iyi bir yardımcı olabilir.

Dot Voting

Belirlenen timebox süresince tartışma bölümü devam eder.

Karar Alma

Her retrospective etkinliğinin bir çıktısı olmalıdır. Bu etklinlik sonunda fasilitator takıma bir çıkarım yaptırmalı ve bu doğrultuda kararlar almalarına yardımcı olmalıdır.

Tavsiyeler ve Son Söz

Remote takımlar için bu retrospective tekniğini uygulamamızı sağlayan bir çok tool var. Örneğin, Retrium , TeamRetro ve Mural bize bu teknik için şablonlar sunan online araçlardan birkaçı. İlla remote takım olmaya gerek yok tabi bu toolları kullanmak için. Arada değişiklik olsun diye böyle online araçlar kullanılabilir.

Sailboat ya da diğer adıyla Wind & Anchors tekniği kullanarak yapacağınız retrospective aktivitelerinde, metaforları istediğiniz gibi arttırabilirsiniz. Ne kadar çok metafor, o kadar çok farklı açısı katar. Önemli olan takımın konuşmasını istediğiniz konulara uygun metaforları sunabilmek. Bir de süreye dikkat etmek gerekir. Katılımcıları sıkmayacak bir zaman içinde etkinlik tamamlanmalı. Fazla metafor zamanı uzatabilir. Dikkat.

Birkaç ek metafor vermek isterim:

sailboat-güneş
sailboat-güneş

Güneş: Bu yolculukta, içimizi ısıtan, bizi moral ve motivasyon olarak yükselten şeyleri temsil eden metafor olarak Güneş’i kullanabiliriz.

sailboat-korsan
sailboat-korsan

Korsanlar: İşin içine biraz daha eğlence katarak, takımı korkutan, karşılaşmaktan çekindiği şeyleri korsan metaforu ile etkinliğin içine dahil edebiliriz.

Sizlerin de bu teknikte kullandığı farklı yöntemler varsa, bu post altında paylaşabilirsiniz. Diğer Retrospective tekniklerine de aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirisiniz.

Retrospective: Mad Sad Glad

Retrospecive: Start Stop Continue

İlkim Dilara KADAKALOĞLU
d.

Kategori:AgileBest PractiseFacilitationRetrospective Teknikleri

İlk Yorumu Siz Yapın

    Bir cevap yazın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    %d blogcu bunu beğendi: